Sveits og sjokolade

For de som kan litt om sjokolade og historie så er det som oftest Belgia og Sveits som blir tenkt på som landene som er «sjokolade landene» i Europa. Men det er faktisk bare Sveits som står for historikken dersom man begynner å lese noe om emnet. Det var for eksempel i Sveits den aller første sjokolade fabrikken i Europa kom. Det skjedd like inn på 1800 tallet. Så det er faktisk bare kort tid igjen før sjokoladen fra fabrikk fyller 200 år. Det riktige året var nemlig 1819.  Så altså neste år fyller fabrikk sjokoladen 200 år.

Sveits og sjokolade
Sveits og sjokolade

Først ute

Sjokoladen er ikke skapt i Sveits, men de var først ute med en fabrikk for å masseprodusere dette brune gullet – og senere i flere farger. De fant også frem til en spesiell måte å blande sammen de forskjellige ingrediensene slik at de fikk en særegen smak som smakte «Sveits».

Denne første fabrikken ble etablert i en liten by som heter Vevey og ligger sid vest i Sveits – nede i samme hjørnet av landet som Lausanne, Geneve og Montreux. Nestlé har også med årene etablert sin hoved fabrikk der.

Og byen har strandpromenade da den ligger på nord østre kanten av Genfersjøen. Og dette er en stor turistby for Sveits.

Jeg vet ikke om det er enestående for Sveits, men når du kommer inn i en sveitsisk butikk så er det veldig sjeldent at de ikke har en egen sjokolade avdeling med utrolig mye godt selvfølgelig. Om dette er bare i Sveits eller om det er i flere land vet jeg dessverre ikke.

Sjokolade fabrikkene og deres ansatte er også veldig gode til å samarbeide med for eksempel konditorer og bakere. Da kan du selv tenke deg hvordan det er å komme inn i en butikk i Sveits. Det lukter jo som om du kommer inn i et (sjokolade og bakeri) parfymeri, men det er jo nesten livsfarlig for oss med allerede for mange kilo!

Sjokolade
Sjokolade

Aztekerne

Som jeg allerede har nevnt så kommer ikke sjokoladen opprinnelig fra Sveits selv om noen tror det noen ganger. Men det er rundt 500 år siden en herremann ved navn Harnan Cortes hadde med seg kakao over Atlanterhavet. Kakaoen den gangen var ganske sterk og etter hvert ble det eksperimentert og blandet kakao med alt fra kaffe og sukker til vanilje, kanel og honning.

Det var mange som ville være med på denne utviklingen, men det var blant annet Sveits som var virkelige pioneerer i dette. Men også tyskere, hollendere, italieneren og belgieren ville være med. Men det skulle altså ta rundt 300 år før den første fabrikken dukket opp

Sjokoladekaken

Selv om man i dag samarbeider godt mellom konditor, bakere og sjokolade utviklerne, så var det ikke Sveits som kom med den første sjokoladekaken. Da må vi faktisk til Storbritannia.

Ulike sjokolader

I dag hvor det forskes og eksperimenteres på omtrent absolutt alt så venter veldig mange på den sunne sjokoladen. Det har kommet noen spede forsøk på at dette er den sunne sjokoladen, men de har blitt avvist igjen og blitt borte fra markedene.

Når kommer den først sunne sjokoladen???