Sjokolade

Den er brun og nydelig der den ligger inne i et papir i disken foran deg. Du vet så godt hvordan den smaker og har så lyst på den. Og på de forskjellige utsalgsstedene vet de veldig godt hvor de skal plassere slike ting for at det skal friste mest mulig til kundene som er innom i løpet av dagen. Hvor mye de selger ekstra bare på slik produktplassering vet jeg ikke, men jeg kan forestille meg at det faktisk utgjør en god del. Det er jo bare så enkelt å strekke frem neven og legge en eller flere sjokolader opp sammen med de varene du bare skulle som kjappest innom og handle til dagens middag eller noe.

Sjokolade
Sjokolade

Hele året

Hvilke varer de forskjellige butikkene presenterer frem med slik strategisk produktplassering varierer nok noe i løpet av året etter hva som er av sesongvarer som passer og hva som tilbys fra leverandører. Men jeg har mange ganger tenkt på hvor mange sjokolader spiser en gjennomsnitts nordmann i løpet av et helt år? Jeg tror det er mer enn vi faktisk aner. Det er nok ganske mange som «snikspiser» en Snickers eller en Melkesjokolade etter en butikk tur eller en bensinfylling og de sitter alene i bilen. Jeg vet i hvert fall med meg selv at det er VELDIG lett å bli fristet slik. Men jeg pleier å være ganske flink å klare å avstå fra dette, men noen ganger faller også jeg for fristelsen selvfølgelig. Men hvor mange ganger i løpet av et helt år aner jeg ikke!

Veldig godt

Det diskuteres mange steder om det er sunt å spise en liten bit sjokolade av og til og da aller helst av så mørk sjokolade som mulig. Jeg tror ingen er enig enda om hva som er «fasiten» eller om det i det hele tatt kommer til å komme frem noen fasit på denne diskusjonen. Jeg tviler veldig på det. Men vi som er glade i sjokolade og ikke bør ha for mye av den vi kan jo håpe i det lengste. Det er jo veldig forskjell fra de forskjellige produsentene hva de har i sin sjokolade av sukker og fettstoffer da. Her må forbrukeren selv sjekke hva som er i sine favoritter.

Veldig godt
Veldig godt

Fett og sukker

En ting er jo helt sikkert, og det er at veldig mange av de sjokoladene man får kjøpt i dag inneholder store mengder fett og sukker. Eller om de har mindre av dette så har de andre erstatningsstoffer som heller ikke er veldig bra for et menneskes kropp.

Men jo mørkere en sjokolade er jo mer kakao skal den inneholde. Og kakao er sunt for et menneske på flere måter sier «spesialistene».

Kakao er veldig sunt – så sunt at det kan komme til å bli like viktig som penicillin og diverse bedøvelsesmidler skal en amerikansk forsker en gang ha uttalt. Men det er ikke kakaobønnene i sin helhet som er så sunn – det er stoffet «flavanoid epicatechin» som finnes i kakaobønnene som er så sunt. Dette stoffet finnes også i en del andre ting som noen frukter og grønnsaker, i te og i vin.

Kanskje vi kan få en spesialsjokolade en gang i fremtiden?