Sjokolade til alle anledninger

Det at sjokolade kan brukes til så mangt, er i alle fall sikkert. De fleste gangene vi nyter sjokolade, eller retter med sjokolade som ingredienser – er det som et lite og ekstra måltid i hverdagen. Men sjokolade benyttes også i festlige anledninger, både som en god konfekt eller i is- eller kakeform.

Men vi drikker også sjokolade, og kanskje det spesielt er barna som liker drikk med denne gode smaken – men på en kald skitur om vinteren smaker det godt med varm sjokoladedrikk for oss alle.

Sjokolade til alle anledninger
Sjokolade til alle anledninger

Sjokolade og sjokoladedrikker

La oss se litt mer på hvilke tradisjoner vi har til det med å ta med oss sjokolade på tur, og i denne omgang kanskje spesielt på skiturer som jeg nylig nevnte. Det å lage seg en termos med god og varm sjokoladedrikk, er ikke å forakte når man tar seg en pust i bakken eller skal spise nistepakken. Men sjokolade og tur er for mange nordmenn det samme som Kvikk-Lunsj, som jeg selv også har hatt med på mang en tur opp gjennom årene.

Energibarer

Det er ikke noen tvil om at sjokolade enten om den er flytende eller fast, tilfører kroppen energi når vi er fysisk aktive. Jeg har mange ganger brukt vanlig sjokolade, men også energibarer når jeg har vært på langturer – både på ski og sykkel. Det finnes et stort utvalg av energibarer, og det er ikke noen tvil om at disse er å foretrekke om det er i konkurransesammenheng vi tenker. Jeg kommer til å skrive en egen artikkel om slike produkter, ved en senere anledning.

Sjokolade som mellommåltid

Jeg er av de som setter pris på å ta en sjokolade, som et mellommåltid som det heter. Jeg har en jobb hvor planlegging av måltider ikke alltid er like enkelt, så det å ty til en sjokolade er ofte enkelt og greit. Mange mener at dette ikke er en del av et sunt kosthold, men jeg for min del kan ikke se noe galt i det – så lenge mengde sjokolade er på et moderat nivå. Men om man sliter med blodsukkerverdier, skal man så klart være forsiktig med en slik type kosthold.

Jeg ser nok først og fremst på smak når jeg velger sjokolade, og som tursjokolade vinner alltid Kvikk-Lunsj eller en energibar. En sjokolade som på mange måter er en miks mellom disse to produktene, er New Energy. Smaksmessig er den kanskje ikke den aller beste, men den metter godt.

Sjokoladeautomater

Selv om salg fra automater muligens har gått noe ned de siste årene, finnes det fortsatt en del automater utplassert. I togene har salg fra automater tatt over, hvor kiosksalg tidligere var det vanlige. På en del arbeidsplasser er det også salg av sjokolade fra automater, en enkel og rimelig måte å tilby de ansatte et mellommåltid- eller som en liten påskjønnelse til seg selv i ny og ned. Sjokolade som drikk finnes det også en del av fra automater, men jeg synes selv at kvaliteten på disse produktene varierer mye.