Sjokolade mer enn bare ren sjokolade

Har du spist en sjokolade i dag? Ikke du heller nei – da er vi flere. Jeg prøver så langt det lar seg gjøre å holde meg unna disse herlige brune stykkene som finnes i alle kiosker og butikker. Men sjokolade er faktisk mye mer enn bare det du kan kjøpe ferdig innpakket i kiosken eller butikken. Tenk bare på alle de nydelige kakene som finnes på markedet. Eller hva med en sjokolade melk? Sjokolade pålegg på brødskiven – ja det er utrolig mange varianter. Hva liker du best – jeg tror jeg vil svare enten ren sjokolade eller sjokoladekake.

Sjokolade mer enn bare ren sjokolade
Sjokolade mer enn bare ren sjokolade

Sjokoladepålegg

Som i de fleste andre situasjoner så er det også her veldig mye å ta av. Jeg husker en av mine favoritter fra barndommen var HaPå. Det var glass med sjokoladepålegg. Eller var det sjokolade i det i det hele tatt? Når jeg sjekker nå står det ingenting om sjokolade nemlig. Hmmm kanskje jeg husker litt feil og at sjokolade kom først senere som en variant? Uansett så smakte det godt og vi hjemme har spist opp en del glass av dette pålegget. Navnet kommer fra Hamar Pålegg – de to første bokstavene i hvert av de navnene. Varemerket kom først fra De Norske Melkefabrikker som senere har blitt til Nestlé.

I dag er det Kavli som står for produksjonen av HaPå – men fortsatt under samme navn. Det finnes vel noen ordtak som sier noe som «Nybakt brød uten HaPå eller med HaPå» Bildene i hodet strømmer forbi i hodet når man tenker på det glasset med pålegg og duften av nybakt brød fra kjøkkenet til mamma.

Mange sorter

I dagens samfunn er det mye av omtrent alt. Så er det også med sjokoladepålegg. Og alt som er på markedet i dag gjøres det tester og forskninger på, slik at man kan si noe om det. Hvem er best – hva er best – og selvfølgelig det motsatte. Og dersom man er litt bevisst på slike ting og ikke minst hvor mye man betaler – ja da oppdager man at det er store forskjeller. De regner ofte om prisen til hvor mye for en kilo. Og prisen kan variere med så mye som fra drøye 25 kroner og helt opp til nesten 170 kroner. Dette er for to ulike merker – hva har den til 170 som ikke den til drøye 25 kroner har da tro? Og i den testen jeg har lest her så var det faktisk den til drøye 25 kroner som kom aller best ut sammen med et annet merke. De to varierte også MEGET i pris. Men den billigst scoret 5 av 6 mulige på terningkast. Mens da den aller dyreste scoret 1 av 6 poeng på terningkast i samme testen. Testen er gjort blindt!

Bildet viser de to som scoret 5 av 6 poeng i terningkast i denne blindtesten. Jeg skal innrømme at jeg spiser ikke mye av slike pålegg nå i voksen alder, men det kan være meget god smak med en brødskive med slikt i ny og ne. Men dette kan også brukes til kaker og andre ting og ikke bare som pålegg!