Sjokolade et nødvendig onde

Som med så mye annet så finnes det mange myter om sjokolade, og kanskje mest rundt dette om det er sunt eller med en sjokolade når man kjenner suget komme. Jeg er av de som sliter med å holde meg unna denne herligheten, og jeg ligger nok godt over gjennomsnittet hva angår forbruk – selv om jeg faktisk har trappet ned vesentlig de siste månedene.

Men det finnes mange gode argumenter for å spise sjokolade, men det er med så mye annet – nemlig det at alt skal spises med måte. Det begynner å nærme seg jul, og det er jo på denne tiden av året at vi virkelig spiser de store mengdene – også når det kommer til sjokoladen og ikke minst marsipan så klart. En av mine favoritter er marsipan overtrukket med sjokolade, det finnes knapt noe bedre etter min smak.

Sjokolade et nødvendig onde
Sjokolade et nødvendig onde

Kjærlighet i 1500 år

Ja det er faktisk hele 1500 år siden vi begynte å like denne herligheten, om ikke her i Norge så i alle fall på kloden vår. Det er jo smaken som naturlig nok trekker oss til sjokoladehyllene, men det at den også tenner lysten i oss er jo heller ikke noen ulempe for de fleste av oss.

Sjokoladens mørke side

Jeg synes det er rett og rimelig å ta for seg alle sider av dette med sjokolade, for det er jo ikke bare positive sider med den – og slik er det jo med mye enten det gjelder hva vi spiser, drikker eller gjør/ikke gjør. Det er altså sjokoladeindustrien jeg når kort skal skrive litt om, og mye er nok helt eller delvis kjent for dere fra før. Jeg skal ikke ta for meg den ernæringsmessige delen akkurat nå, men sette søkelyset på landene som produserer og selger kakao som brukes i sjokoladen vi spiser.

Vest-Afrika

Nesten uten unntak er det fra Vest-Afrika vi kjøper kakao, og det er land som Ghana og Elfenbenkysten som dominerer på import listene til Europa. Lønns- og arbeidsvilkår i denne delen av verden er noe helt annet enn det vi opplever i Norge, og det er slett ikke uvanlig med bruk av barn i produksjonen. Vi snakker om store mengder når det kommer til produksjon av sjokolade, og andre sukkervarer eller søtsaker. Hvert år ligger Norge på en produksjon på cirka 43 000 tonn, og dette utgjør cirka 1300 årsverk i produksjon. Mye av sjokoladen vi spiser er produsert i utlandet, så tallet er vesentlig høyere totalt sett – cirka 45 000 tonn eller nesten 10 kilo på hver av oss.

Føler lykke og velbehag

I tillegg til at sjokoladen tenner lysten i oss, har den også en positiv effekt på humøret vårt. Om man har en tung og kanskje litt trist dag, vil mange av oss merke at en sjokolade faktisk kan snu dagen til en positiv opplevelse. Det er forsket på dette med mennesker som er deprimerte, og det var ikke noen tvil om at sjokolade hadde en positiv effekt på de fleste av dem. Det finnes også andre eksempler hvor sjokolade er godt for kroppen vår, blant annet på hjerte vårt.