Påskegodteri

Vi nordmenn har lange tradisjoner når det kommer til å spise søtsaker i påsken, og jeg synes selv at dette er en flott tradisjon. Når barna våre var mindre, var det stor stas når påskeeggene kom i hus – og det er en tradisjon de har tatt med seg videre i sine voksne liv.

Slik har det vært opp gjennom mange generasjoner, men både størrelse og innhold på eggene har nok økt i takt med tiden. Kjøpepresset med denne type varer har helt klart økt, og man ser at typiske påskeprodukter og at disse produsentene presser jo ut sine produkter tidligere og tidligere hvert eneste år. Når var påsken i Februar? Men det er ofte at man kan se påskeprodukter komme i butikk hyllene allerede i februar.

Påskegodteri
Påskegodteri

Enkle løsninger

Selvfølgelig er det mye godt i godterier – det sier seg jo selv ut fra navnet det har fått. Men løsningene de forskjellige firmaene har fått i dag er veldig enkle. Kan du fortelle meg forskjellen på julemarsipanen og påskemarsipanen for eksempel? Det er jo nøyaktig det samme men bare byttet innpakningspapir. Veldig enkle løsninger for de som produserer og selger disse varene.

Variasjoner i forskjellige land

Påsken har jo forskjellige symboler som står som påskens symbol om det er mulig å si det på denne måte. Et par eksempler; Norge har påske egg i forskjellige farger som et av symbolene, men for eksempel Tyskland er det Påske haren s står øverst som symbol. Dette gjenspeiler seg jo igjen i de som produserer sjokolade og godterier også, og utvalget er ganske enormt både i inn- og utland.

Enorme mengder

Hvert år spiser vi cirka 25 millioner Kvikk Lunsj bare i Påsken, og når det kommer til påskefigurer – ligger tallet på godt over 20 millioner. Jeg vil tro at dette er tall som er hentet fra det som selges her i Norge, i tillegg kommer nok alt det som kjøpes i Sverige spesielt. Jeg var så vidt innom tursjokoladen som vi nordmenn elsker, når vi skal på fjellet er det Kvikk-Lunsj som gjelder. Freia kan bekrefte at den er minst like populær nå, som når den kom i 1938. De har et par ganger prøvd seg med mørkt sjokoladetrekk, men det ble ikke noen stor suksess. Det at vi koser oss ekstra i påsken, er ifølge fagfolk innen ernæring ikke noe stort problem. Det er verre med de som spiser mye søtsaker året rundt. Men påsken er jo også høysesong for salg av appelsiner, noe som så klart er langt bedre enn sjokolade og marsipan – om vi skal tenke på helsen sin del. En kombinasjon av appelsin og søtsaker, er nok det de fleste praktiserer.

Nidar og Freia

Nidar er den største produsenten av påskemarsipan her til lands, mens altså Freia står for tursjokoladen. I følge begge produsentene, holder salgstallene seg ganske stabile år etter år. Cirka 70 prosent av nordmenn sier de spiser marsipan i påsken, og at dette er en tradisjon de ikke tenker å endre på. Så da er det med andre ord bare å glede seg til neste påske folkens.