Norsk sjokolade

Vi har en veldig god sjokolade produksjon i Norge, det har vert og er fortsatt noe av den beste sjokoladen en kan få mener mange. Sjokoladens historie er lang, det var Aztekere som man mener var de første som benyttet kakao bønner. De brukte den først til kun å lage drikke og var så høyt verdsatt at de også ble brukt som betalingsmiddel i en periode. Man regner med at de startet med kakao bønner for rundt 4000 år siden.

Norsk sjokolade
Norsk sjokolade

Freia

Det var Olaf Larsen og F Christensen som startet Freia i slutten av 1880 tallet på Rodeløkka i Oslo. Navnet Freia var etter Christensens kone og det navnet har blitt ett av Norges mest kjente merkenavn. Det gikk sånn passe for de to herrene, de holdt på i rundt tre år da tok Johan Throne Holst over fabrikken. Han byttet navn til Freia Chocolade Fabrik og gjorde det om til et aksjeselskap etter rundt seks år etter overtagelsen. Han fikk fart på salget og åpnet en egen butikk i Karl Johans gate i Oslo, merket Freia hadde snart over 50 prosent av sjokolade salget i Norge og vokste hele tiden. De traff markedet veldig bra med sine produkter og kom stadig ut med nye varianter som falt i god smak hos sjokolade hungrige kunder. Etter omtrent 25 års drift startet de opp en fabrikk i Sverige, det var i Sundbyberg som ligger rett på utsiden av Stockholm. Her kunne de ikke bruke navnet Freia for det ble konflikt med eksisterende firma i Sverige, så de brukte navnet Marabou. Navnet var hentet i fra Freias logo av nettopp storken Marabou. Det vart stor suksess også i Sverige, de ble raskt Sveriges største sjokoladefabrikk. Det var Throne Holst sønn Henning som var sjefen for fabrikken. Det ble gjort flere utvidelser, men ikke så suksessfulle som i Norge og Sverige. Da de startet opp i Danmark gikk det ikke mere en seks år før de la ned den. I den senere tid har eierforholdet endret seg flere ganger, i dag er det firmaet Mondelez Internasjonal som står som eier av Freia.

Asola Sjokoladefabrikk

Det var ikke bare Freia som Olaf Larsen var med på å starte, han var også mannen bak Asola Sjokoladefabrikk som ble etablert i slutten av 1890 årene. Asola ble en stor konkurrent til Freia og de andre sjokolade fabrikkene i Norge, det utviklet seg til en pris krig som Larsen ikke klarte å vinne. Resultatet ble at fabrikken og alt utstyret måtte legges ut for salg. Det ble til slut Anders Bergene som kjøpte alt og startet så A Bergenes Sjokoladefabrikk i 1906. Asola ble solgt videre til Elgsæther Fabrikker i slutten av 30 tallet. Asola ble omorganisert og flyttet til Vestby som ligger et stykke syd for Oslo i midten av 60 tallet. Planen var å øke produksjonen med automatisering og nesten halvering av de ansatte skulle de forsøke og gjøre bra profitt. Det gikk ikke helt etter planen og ny eier kom igjen inn, det var Tiedemanns Tobakk som holdt på i omtrent seks år. Da ble den siste sjokoladen produsert i lokalene på Vestby.