Minner og tradisjoner

Det er ikke bare smaken av sjokolade som er deilig, bare lukten av sjokolade kan noen ganger fremkalle lykkefølelse. Dette har sammenheng med luktesansens evne til å framkalle minner.

Et av mine beste barndomsminner er av meg og bestefar på overnattingstur i båten for å sette garn. Vi sov i medbrakte soveposer som egentlig var bare rene sorte søppelsekker. Vi satte oss ned med niste fra bestemor som var hjemmebakte brødskiver med brunost. Men toppen av kransekaka var det bestefar som stod for. Han lagde nemlig verdens beste varme sjokolade, og det er ingen overdrivelse.

Bare synet av en termos i dag gjør at jeg kjenner på savnet av bestefars varme sjokolade. Jeg fikk med meg at han smeltet Regia kokesjolade, og fylte opp med helmelk som han varmet opp til kokepunktet. Der må også ha vært en hemmelig ingrediens, for ingen har klart å lage den slik som han i ettertid. Mulig den var lagd med kjærlighet, en kjærlighet som ikke kan gjenskapes. Uansett, når jeg kjenner lukten av varm sjokolade i dag, så skyller en følelse av lykke gjennom meg. Sjokolade og andre smaker og lukter betyr så mye for oss enn hva vi tror.

Tradisjoner

En tradisjon sier noe om kultur, om vaner og praksis som blir overført gjennom generasjoner. Opprinnelsen til varm sjokolade sies å komme fra Mexico og Mayaindianerne, og var en del av den aztekiske kulturen. I dag er Mexico kjent for at deres varme sjokolade inneholder en bit sjokolade med vanilje, kanel, pekannøtter og mandler. Drar vi videre til Colombia, er det mulig du blir overrasket. De løser også opp en real sjokoladebit i varm melk, men tilsetter også ost. Det høres merkelig ut, men det må nesten prøves før man kan avskrive det helt. Panama følger tett etter i konkurransen om å tilsette de merkeligste ting i varm sjokolade. De bytter ut sukker og melk med banan. Enkelte land tilsetter ingredienser for å gjøre drikken tykkere. I Østerrike tilsetter de eggeplommer, og drikken serveres både som en varm drikke og som en dessert.

Tradisjoner

Selv mener jeg at kun fantasien setter grenser for hva du kan tilsette for å gi en ekstra piff til varm sjokolade. Som ungdom elsket jeg å tilsette vaniljeis, og drikken måtte da drikkes opp før isen smeltet helt. Det beste var den siste slurken, hvor jeg fikk en liten skje is sammen med lunken kakao. Jeg utforsket og prøvde meg frem, og marshmallows var også en vinner. Dersom jeg ikke hadde slike godsaker å putte i den varme sjokoladen, så måtte i hvert fall litt kjeks dyppes oppi. Enda bedre var det om jeg hadde litt kvikklunsj. Da var det beste faktisk å spise den halvsmeltede sjokoladen. Kvikklunsj og kakao er jo en selvsagt deltaker på skitur, og spesielt i påsken.

De fleste nordmenn har vel gode minner fra skiturer, hvor det beste var å sette seg sliten ned i en snøsofa med kakao og kvikklunsj, mens sola varmet våre kalde kinn. Det enkle er ofte det beste.